Beschermd dorpsgezicht Lauradorp

In 1921 begint mijnexploitant Laura & Vereeniging met de aanleg van de Julia, een nieuwe mijn te Eijgelshoven. De mijndirectie beseft dat de regio nooit genoeg woningen voor haar toekomstige arbeidskrachten heeft. Dat vraagt om nieuwbouw. Maar de ambities reiken verder. Laura & Vereeniging wil een geheel nieuw dorp neer zetten, compleet met winkels, scholen, een kerk en een klooster. Modern en aangenaam om in te wonen. Bouwterrein wordt gevonden in Ubach over Worms, nabij het Steenenkruis. Omdat Laura & Vereeniging geen eigen bouwafdeling heeft, werkt de mijn samen met Stichting Thuis Best. Architect F.W. de Rooij ontwerpt alvast de eerste 94 woningen. Ze worden opgeleverd in 1927. Voor de volgende 391 woningen wordt een prijsvraag uitgeschreven. Het winnende ontwerp is van architect J. Drummen. Op zijn tekentafel ontstaat Lauradorp. De laatste woningen worden opgeleverd in 1931.

1 beoordeling

De tuindorpgedachte

Het moderne mijnwerkersdorp van Drummen krijgt veel lof en geldt al snel als een schoolvoorbeeld van goed bouwen. Wie Lauradorp bezoekt, ziet een typisch tuindorp. De woningen tellen slechts één bouwlaag onder steile zadeldaken met oranje pannen. Gegroepeerd in blokjes van twee tot twaalf, bepalen ze het dorpse karakter. Bovendien is de buurt opvallend groen. Diverse boomsoorten, struiken en bloembedden sieren het straatbeeld. Ook aan de beplanting van de diepe achtertuinen is veel aandacht besteed. Voor de arbeidersklasse is het nog altijd vrij nieuw om in zo’n aangename omgeving te wonen. De mijn en de kerk houden haar graag tevreden. Een tevreden arbeider is immers productiever, trouw aan het gezag en valt minder snel ten prooi aan het gevreesde socialisme. Alle goede bedoelingen ten spijt, kent Lauradorp een ongelukkige start. Door de wereldwijde economische crisis van de jaren ’30 moeten de mijnen hun personeelsbestand inkrimpen. Dat zorgt voor veel leegstaande woningen. In 1934 zijn het er ruim 260! Desondanks verrijst in datzelfde jaar eindelijk de kerk. Het tegenovergelegen winkelblok wordt echter pas na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd. Ondanks huurtoeslagen houdt de leegstand nog lang aan. Begin 1938 zijn nog steeds 170 huizen onbewoond.

Bronnen

Lauradorp (1936, 10 februari). Limburgsch Dagblad.

Lauradorp. Leegstaande woningen (1938, 15 februari). Limburgsch Dagblad.

Ubach over Worms. Lauradorp (1934, 14 januari). De Limburger.

Volkers, K. (2003). Toelichting bij het besluit tot aanwijzing van het beschermde dorpsgezicht Lauradorp, gemeente Landgraaf (Limburg), ex artikel 35 Monumentenwet 1988. Zeist: Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf