Beschermd dorpsgezicht Rimburg

Kerkklokken luiden terwijl de Worm rustig voort kabbelt. Parallel aan de grensrivier, op de westelijke oever, strekt zich het dorpje Rimburg uit. Het lijkt haast alsof de tijd dit stukje Wormdal is vergeten. Eeuwenoude boerderijen sieren het straatbeeld met hun hoge poort- en puntgevels. Hoewel de oudste uit de 17e eeuw dateren, ontstaat Rimburg vermoedelijk al in de middeleeuwen. Het is dan onderdeel van een groter domein, bestuurd door de bezitters van Kasteel Rimburg. Aan deze vesting dankt Rimburg haar naam. De oorspronkelijke ringburcht, omringd door wallen en aftakkingen van de Worm, wordt in 1278 aangeduid als ‘Rincberghe’. De volgende eeuwen zal dit via ‘Rinckberg’ en ‘Reimburgh’ tot ‘Rimburg’ verbasteren. Lang voor het ontstaan van Rimburg vestigen de Romeinen zich al ten noorden van de huidige kern. Van de 1e tot in de 4e eeuw ligt daar een straatdorp aan de Via Belgica, de Romeinse handelsweg tussen Keulen en Boulogne-sur-Mer.

2 beoordelingen

Bezienswaardigheden

De rijke geschiedenis van Rimburg heeft veel bijzondere sporen na gelaten. Van het Romeinse straatdorp is boven het maaiveld niets meer te zien. Een Via Belgica-meubel aan de Palenbergerweg toont een reconstructie, gezien vanaf dat punt. Kasteel Rimburg bestaat wel nog. Het ligt aan de Duitse zijde van de Worm. De grachten en verdedigingswerken zijn al lang verdwenen. Bovendien is het kasteel in de 19e eeuw flink verbouwd. Tegenover de kasteelhoeve verrijst de klokkentoren van de Heilige Drievuldigheid. Deze kerk is in de 20e eeuw ontstaan uit een kapel die kasteelvrouw Anna Sophie Elisabeth van Boeymer in 1726 aan haar onderdanen schonk. Wie langs de kerk en de oude pastorie de Brugstraat volgt, komt uit in het hart van Rimburg. Hier ligt de monumentale Hoeve Kallen, ook wel Hoeve De Kruisstraat genoemd. Naar rechts loopt de Palenbergerweg. Wie hem volgt, ziet bij het verlaten van de bebouwde kom de voormalige dorpsschool uit 1922 liggen. De weg naar links heet de Rinckberg. Deze voert langs de monumentale hoeves uit de 17e en 18e eeuw. Aan het einde van de Rinckberg staat de markante Villa Trumpener. Daarnaast werpt d’r Ling zijn schaduw op de driesprong. Deze stokoude lindeboom markeert de oude grens met Broekhuizen.

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Hollestelle, J. (1987). Rimburg, gemeente Landgraaf. Toelichting bij het besluit tot aanwijzing van Rimburg beschermd dorpsgezicht. Zeist: Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Schröder, U. (2017). Der römische vicus von Rimburg. In Pohle, H. & Simons, H. (Red.), 1967-2017. 50 Jahre Stadt Übach-Palenberg (pp. 27-47). Aken: Druck- & Verlagshaus Mainz.

Veldman, H.A.P. (2014). Langs de Romeinse weg in Rimburg. Een noodopgraving uit 1970. Amersfoort: ADC ArcheoProjecten.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf