De Groenstraatkapel

De Groenstraatkapel is al sinds 1925 een vertrouwd gezicht in de Groenstraat. Op 7 juni dat jaar wordt hij ingezegend door pastoor Scheepers van Waubach. Het geld voor de bouw is bijeengebracht door de bewoners van de Groenstraat, de gemeente en de Boerenleenbank. Het halfronde, uit Nivelsteiner zandsteen opgetrokken bouwwerk is ontworpen door architect Anton Bartels. De kapel herbergt een bijzonder kruisbeeld met een houten corpus dat uit de 16e eeuw dateert. Aan weerszijden van het kruis staan beelden van Maria en de apostel Johannes. Vanaf het altaar kijken ze omhoog naar de stervende Christus.

2 beoordelingen

De Luchtmannkapel

De Groenstraatkapel is niet de eerste kapel in de Groenstraat. Zijn voorganger verrijst in 1848 op de tegenovergelegen hoek Groenstraat/Eijgelshovenerweg. Het is een geschenk van Joannes Leonardus Luchtmann. Luchtmann is pastoor in Hulsberg, maar stamt uit een vermogende familie uit de Groenstraat, waar hij in 1779 het levenslicht ziet. De Luchtmannkapel is een vrij groot en eenvoudig gebouw van baksteen. De voorzijde is tot de nok toe open en kan worden afgesloten met een manshoog, ijzeren hekwerk. In de achtermuur is een steen met de initialen ‘J.L.’ ingemetseld. Naast het bijzondere kruis dat later de Groenstraatkapel siert, herbergt de kapel veertien kruiswegstaties. Die waren eigenlijk aangekocht om in het Jozefkerkje van Waubach hangen, maar werden daarvoor te klein bevonden. Tegen het eind van de 19e eeuw verkeert de Luchtmannkapel in vervallen toestand. Na een grote opknapbeurt wordt hij in 1904 opnieuw ingezegend. Tijdens de wegverbredingen die twintig jaar later plaatsvinden, moet de oude kapel het veld ruimen. Het kruis keert terug in de Groenstraatkapel, maar de kruiswegstaties verdwijnen naar een zolder. Tot 1935, want dan worden ze in de pasgebouwde kerk van Abdissenbosch gehangen. Tijdens de oorlogsjaren worden ze vervangen. Waar de oude kruiswegstaties nu zijn, is niet bekend.

Het kruispunt Groenstraat-Eijgelshovenerweg omstreeks 1912. Rechts de Luchtmannkapel (foto: beeldbank gemeente Landgraaf)
Het kruispunt Groenstraat-Eijgelshovenerweg omstreeks 1912. Rechts de Luchtmannkapel (foto: beeldbank gemeente Landgraaf)

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Groenstraat-Waubach. Inzegening (1925, 10 juni). Limburger Koerier.

Rade, H. (1991). Ken Landgraaf. Kruisen en kapellen. Landgraaf: OCGL.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (1967). Monumentnummer: 23851 Tegenover +Groenstraat 139 6374 JN te Landgraaf.

Waubach (1904, 1 oktober). Limburger Koerier.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf