De Heilige Bernadette

Op 8 december 1935 neemt Abdissenbosch de Heilige Bernadette in gebruik. Het kerkje is gewijd aan Bernadette Soubirous. Naar aanleiding van haar Mariavisioenen is in de 19e eeuw de bedevaartplaats Lourdes ontstaan. De Heilige Bernadette is ontworpen door architect Frits Peutz. Het kerkje is opgetrokken uit rode baksteen en het interieur is uitgevoerd in Zuid-Limburgse mergel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliest de Heilige Bernadette haar klokken, maar krijgt ze een orgel. NSB’ers hebben het uit 1863 daterende instrument uit de vrijmetselaarsloge van Deventer gesloopt. Daar heeft de rector echter geen weet van wanneer hij het in 1942 van een orgelbouwer uit Arnhem koopt. De diefstal komt na de oorlog pas aan het licht. Het orgel is dan al aangepast voor de kerk en mag na een schikking met de vrijmetselaars in Abdissenbosch blijven. De geroofde kerkklokken worden in 1948 en 1949 vervangen.

2 beoordelingen

De basis in gevaar

Wanneer de schacht- en koeltorens van de Zuid-Limburgse mijnindustrie hun plek aan de horizon veroveren, is Abdissenbosch nog een onherbergzame uithoek. Dichte bossen worden afgewisseld door plukjes woeste heide. Eeuwenlang is dit gebied in bezit geweest van de abdissen van het klooster van Thorn. Het bos van de abdissen dus, vandaar de naam ‘Abdissenbosch’. Pas in het eerste kwart van de 20e eeuw bouwen nieuwkomers de eerste huizen in Abdissenbosch. Het zijn voornamelijk mijnwerkers, afkomstig uit alle windstreken. Nederlanders uit Limburg, Brabant, Drenthe en Friesland, maar ook Duitsers, Oostenrijkers, Polen, Tsjechen en Italianen. Tot grote zorg van het bisdom brengen zij allerlei nieuwe geloven met zich mee. Van de 600 inwoners in 1934 zijn er 240 niet-katholiek. De katholieke basis is in gevaar! Bovendien moeten de 360 katholieken een half uur tot drie kwartier lopen om de kerk van Waubach te bereiken. ‘Er moet voor die mensen wat gedaan worden’, zegt bisschop Lemmens wanneer hij de groeiende wijk bezoekt en zich, aldus het Limburgsch Dagblad, van ‘den abnormalen toestand’ op de hoogte stelt. In 1934 sticht hij het rectoraat Abdissenbosch. Architect Frits Peutz krijgt de opdracht een kerk te ontwerpen die de eenvoud van de omgeving weerspiegelt. Hij laat zich daarbij inspireren door de oude romaanse en gotische dorpskerkjes op het Zuid-Limburgse platteland. Op 9 juni 1935 wordt de ceremoniële eerste steen in de mortel geklopt. Nog geen half jaar later is de Heilige Bernadette gereed en is het missiewerk voor Abdissenbosch geslaagd.

Bronnen

Bouw eener kapel in Abdissenbosch (onder Waubach) (1934, 12 juni). Limburgsch Dagblad.

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Ubach over Worms. De nieuwe kerk in het Abdissenbosch (1935, 12 juni). Limburgsch Dagblad.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf