De Heilige Familie

Op 13 juni 1964 arriveert de bisschop van Roermond in Schaesberg. In een feestelijke optocht trekt hij van het gemeentehuis naar de Veldstraat, om daar de nieuwe kerk van Lichtenberg in te zegenen. Net als de eerdere noodkerk wordt ze gewijd aan de Heilige Familie. Het is een zeer modern gebouw met een losstaande klokkentoren, naar ontwerp van Bart Salemans. De voorgevel draagt een wandplastiek van Jozef, Maria en Jezus, oftewel de Heilige Familie, gemaakt door Wim van Hoorn. In 2017 wordt de kerk aan de eredienst onttrokken. Sinds 2019 is het gebouw herbestemd tot Cultuurhuis Landgraaf, het thuishonk van Fanfare Eendracht en Fluit- en Tamboerkorps St. Paulus.

1 beoordeling

Parochie Lichtenberg

Eeuwenlang is Lichtenberg niet meer dan een Schaesbergs gehucht op het plateau van Nieuwenhagen. Een verzameling van losse boerderijen, aan weerszijden van de Lichtenbergerstraat. Zelfs de opkomst van de mijnindustrie brengt weinig verandering. Pas in de jaren ’50 en ’60 verandert Lichtenberg in een uitgestrekt woongebied met huizen, portiekflats en winkels. Vanwege de snelle bevolkingsgroei is het bisdom genoodzaakt om Schaesberg in nieuwe parochies op te delen. De parochie Lichtenberg wordt in 1956 gesticht, met pastoor M.H. Partouns als bouwpastoor. Daarmee hoeven de bewoners niet langer te vrezen voor annexatie door de Heilig Hart van Jezusparochie van Nieuwenhagerheide. Partouns richt een noodkerk in aan de Arubastraat. Een geschikte bouwplaats voor een parochiekerk wordt maar niet gevonden. Op beoogde locaties gooien planologische ontwikkelingen en te verwachten mijnschade steeds roet in het eten. Pas in juni 1963 worden op het huidige kerkterrein de fundamenten gelegd. Een jaar later is de Heilige Familie gereed.

Bronnen

Bosch, J., Dortants, H., Glezer, E., Mulders, H., Rade, H., Theunissen, F., et al. (2001). OCGL Jaarboek 2001. Kerken en gelovigen in Landgraaf. Landgraaf: Heemkundevereniging OCGL.

Eelaart, A.W.A. van den & Jongen, J.J. (1982) Schaesberg in woord en beeld. Eygelshoven: Eijdems.

Mgr. Moors consacreert kerk in Schaesberg (1964, 15 juni). Limburgs Dagblad.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf