De laatste kapel van rector Meijs

In 1951 kent Abdissenbosch een kleine bouwcampagne onder hoede van rector J.H. Meijs. In hun vrije uren bouwen de rectoraatbewoners, veelal mijnwerkers, allerlei kapelletjes die als rustaltaar bij de jaarlijkse processie moeten dienen. Ze zijn allemaal verdwenen, op dit kapelletje na. Het aan voorzijde uitspringende voetstuk is opgemetseld uit kolenzandsteen, afkomstig uit Staatsmijn Hendrik. De halfronde nis in de bakstenen bovenbouw herbergt een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeldje van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos. Boven de nis is een driehoekig, granieten tegeltje met de inscriptie ‘AVE MARIA’ ingemetseld. Het zadeldakje droeg oorspronkelijk gebakken leien.

1 beoordeling

Verdwenen

De meeste kapelletjes hebben niet lang bestaan. Ze werden namelijk gebouwd zonder vergunning of toestemming van Het Limburgs Welstandstoezicht. Van het behouden kapelletje hebben nog twee exemplaren bestaan. Eén daarvan stond op de hoek Gravenweg/Veeweg. In de nis stond een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee. Het was een kleireproductie van het bekende beeld van Charles Vos, afkomstig uit atelier Sint-Joris te Beesel. Dit kapelletje verdween bij de verbreding van de Gravenweg in het najaar van 1962. Het andere kapelletje stond in het veld nabij de oude Karlogweg. Het was gewijd aan het Heilig Hart van Jezus en bevatte dan ook een Heilig Hartbeeldje, geschonken door een onbekende mijnwerker. Dit kapelletje werd in 1963 afgebroken. Het overgebleven kapelletje stond oorspronkelijk in de berm aan de Europaweg-Noord. In 2001 is hij dankzij de inspanningen van Belangenvereniging D’r Bösch naar zijn huidige plek verplaatst.

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf