De St. Jozefkapel

In 1950 besluiten de eenentwintig leden van de Vereniging Oud-strijders van Rimburg een kapel te stichten in het Rimburgerbos. Ze doen dat uit dank voor hun behouden thuiskomst na de meidagen van 1940. Op Pinksterzondag 1951 wordt de aan de Heilige Jozef gewijde kapel ingezegend door deken De Hesselle. Sindsdien trekt ieder jaar op 19 maart, met ‘Sint Joep’, een kaarsenprocessie naar de kapel. Verder wordt hier ieder jaar een plechtige ceremonie opgedragen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Naast de kapel staat sinds 1999 een herdenkingszuiltje met daarop de namen van oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Ubach over Worms. Een ‘Purple Heart’-plaquette, in 2007 aangebracht naast de entree, herdenkt de Amerikaanse soldaten die in het najaar van 1944 tijdens de bevrijding en de bestorming van de Westwall sneuvelen.

6 beoordelingen

Vereende krachten

Wanneer de plannen voor het stichten van een kapel bekend worden, is het draagvlak enorm. De Rimburgse architect Horst Buschow schetst het ontwerp. Dhr. Dortans stelt de bouwgrond ter beschikking en dhr. P. Reulings neemt de aanleg van een toegangsweg voor zijn rekening. Mijnexploitant Laura & Vereeniging schenkt brokken mijnsteen en rubberen transportbanden om het hoge zadeldak mee te bekleden. De gemeente Ubach over Worms levert het overige bouwmateriaal. Het ijzeren hekwerk wordt gesmeed bij de Oranje-Nassau I mijn, de kandelaars en de godslamp in de smederij van de mijn Julia. Rimburg wijdt de kapel aan de heilige Jozef, de tweede patroonheilige van de parochie. Op het altaar komt dan ook een kalkzandstenen Jozefbeeld van de Limburgse beeldhouwer Jean Weerts te staan.

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Nationaal Comité 4 en 5 mei (n.d.). Landgraaf, Sint-Jozefkapel. Geraadpleegd van
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/474/rimburg%2C-sint-jozefkapel

Rade, H. (1991). Ken Landgraaf. Kruisen en kapellen. Landgraaf: OCGL.

Stichting Databank Kerkgebouwen in Limburg (n.d.) Jozefkapel Rimburg. Geraadpleegd van
http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/view.jsp?content=6386

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf