Het Heilig Hartbeeld van Rimburg

In de jaren ’20 en ’30 wint de Heilig Hartverering aan populariteit. In katholieke kringen wordt het ene na het andere Heilig Hartbeeld opgericht. Dit exemplaar in het hart van Rimburg verschijnt in 1922, op kosten van een zekere heer Peter Meens. Het dient als compensatie voor een gietijzeren wegkruis dat tot 1920 aan de overkant van de straat stond, maar moest wijken bij een wegverbreding. Het zandstenen beeld is een zeer typische, traditionele verbeelding van Christus. Het voetstuk draagt de inscriptie ‘IHS’, de afkorting voor ‘Iesus Hominum Salvator’, oftewel ‘Jezus de redder der mensen’.

2 beoordelingen

Een ‘heerlijk geslaagden feestdag’

De inwijding van het Heilig Hartbeeld is een feestelijke gebeurtenis waar heel Rimburg voor uit loopt. Op 16 april 1922, Paaszondag, is het zo ver. Overal hangt de vlag uit. Na een goed bezochte paasmis in de ochtend vertrekt rond 15.00 uur een feestelijke stoet richting het versierde beeld. Het is een verzameling van schoolkinderen, als engeltjes verklede meisjes in het wit, de fanfare, het kerkelijk zangkoor en zangvereniging St. Caecilia. Natuurlijk is ook pastoor Houben van Rimburg van de partij, samen met zijn collega pater Clemens uit Simpelveld. Clemens heeft pastoor Houben bijgestaan met de kerkelijke plechtigheden tijdens de paasdagen. Bij het Heilig Hartbeeld houdt hij een indrukwekkende toespraak over Jezus, gevolgd door een dankwoord van pastoor Houben. Het beeld wordt ingezegend en de koren zingen. De feestelijkheid wordt afgesloten met een plechtig lof in de kerk. ‘‘Rimburg mag met trots terugzien op dezen voor de parochie zoo heerlijk geslaagden feestdag’’, zo bericht het Limburgsch Dagblad.

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Rimburg. Plehtige [sic] Intronisatie (1922, 19 april). Limburgsch Dagblad.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf