Het huis van 'd'r Sjniedesj'

In de meidagen van 1919 fietst een jonge dokter over de stoffige, onverharde wegen van Zuid-Limburg. De 26-jarige Pierre Snijders is pas gedemobiliseerd als militair arts en is in zijn geboortestreek op zoek naar werk. Dat valt niet mee. Het ene na het andere dorp blijkt al voorzien. In de trein naar Heerlen wijst een kennis hem op het dorp Nieuwenhagen. Daar is nog geen dokter en de mensen ‘stikken er in het geld’. Snijders besluit het erop te wagen en dat blijkt een gouden zet. Hij opent een praktijk in een gehuurd appartementje en bezoekt zijn patiënten per fiets. Nieuwenhagen is inderdaad een welvarend dorp, onder de rook van de jonge mijnindustrie. Bovendien wordt er goed verdiend aan de smokkel van zeep, koffie, sigaretten en levensmiddelen naar Duitsland.

21 beoordelingen

Een villa met praktijk

1919 is ook het jaar waarin een nietsontziende tyfusepidemie de regio teistert. Het hele dorp steunt op dokter Snijders, die al gauw bekend staat als ‘d'r Sjniedesj’. Het gaat d'r Sjniedesj voor de wind. De fiets maakt plaats voor een auto en in 1924 bouwt hij aan de Heigank, dan nog Kerkstraat geheten, deze kapitale villa met dokterspraktijk. Het eigentijdse ontwerp is van architect Alphons Boosten. Generaties Nieuwenhagenaren bewandelen de laan naar de praktijk, die later naar de Wilhelminastraat verhuist. Dokter Snijders sterft in 1974. Nieuwenhagen herinnert hem als een kundig, joviaal en humoristisch man die met beide benen in de samenleving stond. Zijn nageslacht kiest ook voor de medische wereld en treedt in zijn voetsporen. Inmiddels al vier generaties lang. In 2019 viert huisartsenpraktijk Snijders haar 100-jarig bestaan. De doktersvilla is ondertussen goed bewaard gebleven en heeft de status van rijksmonument.

Bronnen

Dokter Snijders: man van humor en eenvoud. „Der Schnieder” tikte half Nieuwenhagen op de billen (1969, 24 mei). Limburgs Dagblad.

Dolhain, P. (2019, 27 mei). Landgraafse huisartsenpraktijk Snijders bestaat 100 jaar en vier generaties. De Limburger. Geraadpleegd van https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190527_00107479/landgraafse-huisartsenpraktijk-snijders-bestaat-100-jaar-en-vier-generaties

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf