Het Leenhofdrama

Vrijdag 13 oktober 1944 is een zwarte dag voor mijnwerkersbuurt Leenhof en voor Schaesberg. Een bombardement op de Heerlenseweg eist eenentwintig levens. Deze dramatische gebeurtenis gaat de geschiedenis in als het Leenhofdrama. Onder de doden zijn drie volwassenen, twaalf kinderen en zes Amerikaanse soldaten te betreuren. In de loop der tijd raakt het Leenhofdrama in de vergetelheid, totdat begin deze eeuw een herdenkingsmonument wordt opgericht. Het bestaat uit een grote zwerfkei met een eenvoudig stalen kruis en een plaquette, geflankeerd door twee betonnen zuilen. Vijfenzeventig jaar na dato, op 13 oktober 2019, worden de doden met een indrukwekkende ceremonie uitgebreid herdacht.

7 beoordelingen

Een gruwelijk tafereel

Vrijdag 13 oktober 1944 begint met mooi herfstweer. Een kleine maand geleden is Schaesberg bevrijd van vier jaar Duitse bezetting. Sindsdien is het Amerikaanse leger niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In hoeve Leenhof is een militair noodhospitaal ingericht en naast de hoeve ligt een vliegveldje voor lichte verkenningstoestellen. In de omliggende weiden staan kanonnen en stukken luchtafweergeschut opgesteld. Hoewel de frontlinie inmiddels al bij Aken ligt, is de oorlog nog niet voorbij. De Duitse Luftwaffe is nog steeds actief in het luchtruim boven de Mijnstreek. De afgelopen week is al enkele keren een Duits vliegtuig waargenomen, maar er gebeurde verder niets. Tegen zonsondergang maakt Leenhof zich klaar voor de avondmis die om 19.00 uur begint. Wanneer de dienst voorbij is, is de duisternis gevallen. De kerkgangers stromen naar buiten en praten nog wat met elkaar. Plotseling verschijnt een Duits vliegtuig aan de hemel. De piloot moet op de hoogte zijn van de militaire doelen en verwart de mensenmassa waarschijnlijk met een groep vijandelijke soldaten. Het toestel maakt een duikvlucht, opent het vuur en lost zijn dodelijke bommenlading. Op de oorverdovende explosies volgt een ijselijk gekrijs. Overal liggen doden, zeker dertig kermende gewonden en afgerukte lichaamsdelen. Een gruwelijk tafereel. Wat de overlevenden die avond zien, laat hen een leven lang niet meer los. 

Bronnen

Schiffelers, J.T.G. (2019). Vrij maar niet veilig. In: Goertz, W., Hessels, K., Kobben, J., Mulders, H., Quaedvlieg, M., Ritzen, W., . . . Welters, P. (Reds.), Vrij… maar niet veilig (pp.11-24). Landgraaf: Heemkundevereniging OCGL.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf