Het oude gasontvangststation

Dit merkwaardige bouwwerk aan de Máximastraat lijkt wel een koetshuis uit lang vervlogen tijden. Toch hoort het niet bij een eeuwenoude hoeve, maar bij de nieuwbouw die kort na de Tweede Wereldoorlog in het Heiveld verrijst. Het is namelijk een voormalig gasontvangststation van Limagas. De gemeente Nieuwenhagen geeft in 1949 toestemming voor de bouw. In een gasontvangststation wordt gas uit de provinciale gasleiding overgedragen op het lokale distributienetwerk. Dat maakt het een onmisbare schakel in het eerste gemeentelijke gasnet van Nieuwenhagen. Jarenlang staat het station tussen de typische portiekflats uit de tijd van de Wederopbouw. Inmiddels hebben deze weer plaats gemaakt voor nieuwbouw.

6 beoordelingen

Gevaarlijke gasproeven

In de jaren ’70 wordt het gasontvangststation een doorn in het oog van de Wijkraad Nieuwenhagen-Zuid. Medewerkers van Limagas zouden er gevaarlijke gasproeven verrichten. Er wordt een handtekeningenactie gestart en zelfs de burgemeester ziet het station het liefst verdwijnen. Daar komt het echter niet van. Uiteindelijk koopt de gemeente het gebouw van Limagas om vervolgens samen met de wijk op zoek te gaan naar een herbestemming. Die dient zich aan als natuurorganisatie IVN het in 1987 voor een symbolisch bedrag koopt. Tot 2012 is het gebouw de thuisbasis van IVN-afdeling De Oude Landgraaf. 

Bronnen

Gashuisje (1979, 1 februari). Limburgs Dagblad.

Gemeente Nieuwenhagen (1949, 1 januari). Bouwvergunning Beatrixstraat 35, Dossiercode M.00757/006. Gemeentearchief Landgraaf.

Weer aktie in Nieuwenhagen tegen gashuisje (1977, 27 april). Limburgs Dagblad.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf