Het oude Jozefkerkje

Aan de Kerkberg ligt het voormalige Jozefkerkje. Het is de eerste dorpskerk van Waubach, gebouwd in 1706. Na een aantal wijzigingen en uitbreidingen wordt het schip tussen 1810 en 1818 volledig afgebroken en vernieuwd. Alleen de oude toren blijft staan. Het Jozefkerkje verliest zijn functie met de voltooiing van de nieuwe Jozefkerk in 1877. Als de interieurstukken zijn overgebracht, degradeert het kerkje tot boerenschuur. In 1946 woedt een felle brand in het met koren en aardappelen gevulde schip. Na een grondige opknapbeurt volgt een herbestemming als opslagplaats, brandweerkazerne en garage van de gemeente Ubach over Worms. Het oude Jozefkerkje krijgt zijn huidige functie wanneer de jonge gemeente Landgraaf het in 1982 aan Theater Landgraaf verkoopt.

4 beoordelingen

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Twee groote branden te Waubach en Berg en Terblijt. Aardappelen, koren en vee een prooi der vlammen (1946, 13 september). Limburgsch Dagblad.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf