Komt allen tot mij

Op 1 oktober 1937 neemt Nieuwenhagen afscheid van pastoor Stassen. De parochianen leggen 660 gulden bijeen voor een cadeau en blijvende herinnering in de vorm van een Heilig Hartbeeld. Het wordt gemaakt door Edmond Wesseling, die veel beelden en wandplastieken voor kerken maakt. Wesseling werkt in een vernieuwende stijl die breekt met de traditionele, gepolijste verbeelding van heiligen. Door zijn spel met vorm, expressie en lichaamsverhoudingen hoort hij tot de avant-garde van een kunststroming die in de jaren ’50 en ’60 zijn hoogtepunt bereikt. Aan de voet van het beeld plaatst Wesseling nog twee beelden van een vrouw met kind en een mijnwerker. Helaas zijn deze in de loop der tijd verdwenen. In het voorjaar van 1938 wordt het Heilig Hartbeeld onthuld. De kranten zijn erg positief. Ze roemen de eigentijdse vormgeving en hopen dat het als voorbeeld dient voor andere kunstenaars.

5 beoordelingen

Een nieuwsgierige soldaat

Op 18 september 1944 wordt Nieuwenhagen bevrijd door het Amerikaanse leger. Het Heilig Hartbeeld van Wesseling overleeft de korte vuurgevechten die daarbij plaats vinden. De komende maanden blijven de Amerikanen vast onderdeel van het straatbeeld, ook nadat de frontlinie zich dieper Duitsland in verplaatst. In diverse huizen en boerderijen worden soldaten ingekwartierd. Op een dag vraagt één van hen aan zijn gastheer of hij meer kan vertellen over dat ‘statue’, het standbeeld bij de kerk. ‘KOMT ALLEN TOT MIJ’, heeft hij op het voetstuk gelezen. De Amerikaan spreekt natuurlijk geen Nederlands, maar hij vraagt zich af waarom zijn familienaam ‘Allen’ op het beeld staat… 

Bronnen

H. Hart-Monument van Ed. Wesseling te Nieuwenhagen (1938, 5 maart). Limburger Koerier.

Modern H. Hart-Monument (1938, 8 maart). De Tijd.

Nieuwenhagen. Afscheid Pastoor Stassen (1937, 30 september). Limburgsch Dagblad.

Verbunt, C. (2019). De bevrijding in 1944, opgetekend in 1994. In Goertz, W., Hessels, K., Kobben, J., Mulders, H., Quaedvlieg, M., Ritzem, W. et al. (Reds.) Vrij… Maar niet veilig (pp. 82-91). Landgraaf: Heemkundevereniging OCGL/Berg en Terblijt: 5NUL8.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf