Mijnmonument Lauradorp

Sinds 2010 heeft Lauradorp een kunstwerk dat herinnert aan het mijnverleden. Mijnmonument Lauradorp vertelt de geschiedenis van de oude mijnwerkerskolonie in brons. Het is vervaardigd door beeldend kunstenaar Marianne van der Bolt, die zelf in Lauradorp opgroeide. Het kunstwerk bestaat uit een holle, tapse zuil, bekroond door een schachtwiel. Schachtwielen draaiden dag en nacht bovenin de schachttorens van de mijnen. Ze transporteerden mijnwerkers, materialen en steenkolen door de diepe mijnschachten. De zuil is verticaal gesplitst in twee helften die iets uit elkaar staan. Toch zijn ze inwendig met elkaar verbonden door bronzen vertakkingen die op ondergrondse mijngangen lijken. Op beide helften zijn reliëfs te zien die aan de mijnen, maar ook aan het verenigingsleven en het religieuze leven in Lauradorp herinneren. Bijzonder zijn ook de bronzen handen, gegoten naar de handen van oud-mijnwerkers, hun echtgenotes en hun nazaten.

2 beoordelingen

Het verhaal verteld

Het idee achter Mijnmonument Lauradorp ontstaat omstreeks 2008. Het betreurt Lauradorper en oud-mijnwerker Jan Theunissen dat niets in Lauradorp nog aan ‘de koel’ herinnert, terwijl het van oorsprong toch een echte mijnwerkersbuurt is. Daar moet verandering in komen. Buurtgenoot John Smeets deelt zijn mening. Samen met de heren May Offermans, Jan van der Bolt en Leo Thomas richten zij een werkgroep op die het realiseren van een mijnmonument nastreeft. Samen met Bewonersvereniging Lauradorp zorgen ze voor de nodige publiciteit. De omgeving reageert zeer positief en wanneer ook de gemeente Landgraaf het plan omarmd, kan Marianne van der Bolt aan haar kunstwerk beginnen. Op zondag 2 mei 2010 volgt de onthulling, vooraf gegaan door een eucharistieviering in de kerk van Lauradorp. De dienst wordt opgedragen door pastoor Ed Smeets en pater Herman Spronck. Pater Spronck is de Nederlandse overste van de Salesianen van Don Bosco. Hij is uitgenodigd vanwege de grote rol die de paters Salesianen vroeger in het religieuze en maatschappelijke leven van Lauradorp speelden. Na de viering wordt het kunstwerk onthuld door oud-mijnwerkers in mijnwerkerstenue. Jan Theunissen is een van hen. Daarna volgt de inzegening door pastoor Smeets. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door Harmonie Laura en Gemengd Koor Don Bosco.

Bronnen

Vaessen, T.H.R. (2014). Inventarisatie Cultuurhistorisch Erfgoed Landgraaf, 2012-2014. Beeldende Kunst en Monumenten. Landgraaf: Huisdrukkerij gemeente Landgraaf.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf