Wegkruis ‘Iggen Kieër’

Dit grote, houten kruis onder de stokoude linde aan de Charles Frehenstraat is een rijksmonument. Het dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw en is daarmee een van de oudste wegkruizen van Landgraaf. Vanwege de ligging in de bocht, spreekt men van oudsher van het wegkruis ‘Iggen Kieër’. Mogelijk is het opgericht door de bewoners van de nabijgelegen hoeve, gebouwd in 1750. Het kruis heeft lange tijd onder drie lindebomen gestaan, maar bij een wegverbreding in 1930 is er slechts één over gebleven. De aanplant van drie lindebomen bij een kruis is een oud gebruik, verwijzend naar de Heilige Drievuldigheid.

3 beoordelingen

Lotgevallen en herstel

In 1922 wordt het kruis getroffen door de bliksem. De schade is zodanig dat het geheel vernieuwd moet worden, inclusief corpus. Acht jaar laten komen omwonenden in opstand als zowel het kruis als de drie lindebomen moeten verdwijnen vanwege een wegverbreding. Uiteindelijk blijft het bij twee lindebomen. Het jaar 1974 brengt nieuwe rampspoed. Aan de vooravond van de woningbouw in weiland ‘d’r Greunendael’, raakt het kruis zwaar beschadigd door een graafmachine. Het moet wederom volledig worden vervangen. Timmerfabriek Peters uit de Groenstraat zorgt voor een origineelgetrouw nieuw kruis en de Rimburgse beeldhouwer Paul Driessen snijdt een nieuw corpus uit eikenhout. Het is een exacte replica van het zinken corpus uit 1922.

Wegkruis ‘Iggen Kieër’ als onderdeel van een idyllisch weidelandschap in 1963 (foto: G.Th. Delemarre, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 82.457)
Wegkruis ‘Iggen Kieër’ als onderdeel van een idyllisch weidelandschap in 1963 (foto: G.Th. Delemarre, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 82.457)

Bronnen

Goossens, H.M.H. (1981). Ubach over Worms. Van Overworms kwartier tot Gemeente Landgraaf. Ubach over Worms: Drukkerij Groenevelt.

Deel deze locatie

Tip je vrienden die deze plek gezien moeten hebben! #ontdeklandgraaf